Homepage van Shantykoor de Zulthesingers Informatie over Nietap en Shantykoor de Zulthesingers

Home
Agenda
Bemanning
Info
Info
CD Info
Foto's
Deutsch
English
Contact
Links


Het dorp Nietap is gelegen in de kop van Drenthe, vlak bij Roden, tegen de grens met de provincie Groningen. Aan de andere kant van de grens ligt Leek. We zingen dus niet voor niets: "Waar je Drenth bent, ook al ben je grensgeval,..."!

In de 17e eeuw is er al sprake van Nye Tap, mogelijk naar de naam van een (nieuwe) herberg of café (nieuwe tap). De opbouw van het dorpje was die van een grensplaats; een douanepost, goederenloodsen, veel cafés, en een brede hoofdstraat voor wachtende rijtuigen. Omdat de belasting heffing van de heren van Nienoord wél op Leek, maar (over de grens) níet op Nietap drukte, was de borrel in Nietap beduidend goedkoper dan in het Leekse. Zo onstond er levendig grensverkeer, waarbij vooral het beruchte logement van Diene Fei (ook wel Diene Botter genaamd omdat ze ook boter, kaas en eieren verkocht) een grote, doch niet zo fatsoenlijke rol speelde!

Het dorp ontwikkelde een bloeiende handel met de stad Groningen. Via het Leekster Hoofddiep, het Leekstermeer (dat toen Zulthemeer werd genoemd), de Gave en het Hoendiep werd er dagelijks een beurtvaart onderhouden met de stad Groningen.

Water, drank en ondeugende vrouwen....., zoals u ziet waren alle ingrediënten voor oprichting van een shantykoor reeds lang aanwezig!

Oprichting van shantykoor "de Zulthesingers"
Het idee om in Nietap een shantykoor op te richten ontstond in 1993, toen het dorp zijn 300-jarig bestaan vierde. Om een deel van een bonte avond te vullen werd een koor van bijna dertig mannen gerecruteerd, die konden voldoen aan de strenge eisen die aan het koorlidmaatschap werden gesteld. Deze eisen waren:

  • inwoner zijn van Nietap,
  • affiniteit hebben met het water,
  • en een voorliefde hebben voor drank en vrouwen.

Opmerkelijk hierbij was natuurlijk dat kunnen zingen niet als voorwaarde gold!

Het eerste als eenmalig bedoelde optreden werd zo’n succes, dat in februari 1994 besloten werd tot de oprichting van shantykoor "de Zulthesingers", naar de oude benaming van het Leekstermeer.

Direct na de start in 1994 bleek dat de enthousiaste uitstraling van het koor aanstekelijk werkte op de toehoorders, hetgeen resulteerde in vele optredens. Zowel in binnen- als buitenland werd deelgenomen aan vele shantyfestivals. Veel optredens werden verzorgd voor verzorgingstehuizen. In 1999 werd het 100ste optreden bereikt.
Belangrijke optredens in 2000 waren een shantyfestival in Warendorf/Duitsland, SAIL 2000 te Amsterdam, een piratenfeest in Gramsbergen, een zeemansavond in Zuidwolde en een optreden op de Drentse Hoofdvaart in Smilde.
Hoogtepunten in 2001 waren het shantyfestival in Cuxhaven, het shantyfestival in Stadskanaal en het Schaive Klabbe festival te Muntendam.
In 2002 organiseerden de Zulthesingers samen met shantykoor Tolbert het ISSA-festival in Tolbert, Leek en Nietap. Na de vakantie nam het koor deel aan een havenfeest in Emden en aan shantyfestivals in Drachten, Stadskanaal, Zuidlaren, Orvelte en het Noord-Drents shantyfestival in Assen. Het laatste optreden in 2002 vond plaats op 27 december toen de Zulthesingers al zingend in een Paardentram langs de Drentse Hoofdvaart reden en na afloop daarvan in Het Kompas te Smilde een spetterend optreden gaven.
In 2003 waren de hoogtepunten een reis naar Tsjechië en optredens tijdens het wereldberoemde festival Maritiem in Vegesack bij Bremen. Eind september waren de Zulthesingers weer present in Orvelte en in oktober in het winkelcentrum de Liekeblom te Leek.
2004 stond in het teken van de opname en presentatie van de nieuwe CD en de viering van ons 10-jarig jubileum met een tournee door Roden, Nietap en Leek. Andere hoogtepunten werden gevormd door de carnavalsavond in het ABC-tehuis te Meppel, Vlaggetjesdag in Zoutkamp, de 30e Tag der Shanty-Chöre in Cuxhaven, het festival ter gelegenheid van het jubileum van Die Regghe Sangers in Nijverdal, en de deelname aan de Rodermarktparade; een optreden dat de optocht een enorme opkikker bezorgde! Woensdag 13 oktober verzorgden we het 250ste optreden van ons bestaan. We zongen voor een volle zaal in Verpleegtehuis De Twaalf Hoven in Winsum.
Hoogtepunt van 2005 was het samen met shantykoor Tolbert georganiseerde shantyfestival in het centrum van Nietap en Leek. Verder hadden we bijzondere optredens in de Groate Kerk in St. Jacobiparochie, in badplaats Dahme aan de Oostzee, het festival Bie Daip in Appingedam, het internationale shanty & seasongfestival in het centrum van Emmen (waardoor we 's avonds zelfs in het NOS-journaal te zien waren), en het piraten- en shantyfestival in Orvelte.
Begin 2006 zongen we vanaf een steiger in het Hoornsemeer te Groningen de lopers van de Terry Fox Run toe. Verder hadden we een zonovergoten optreden op camping De Watermolen en gingen we onder andere op een driedaagse tournee naar Eckenhagen. Andere markante optredens waren op de Weesper Watersportdag, bij het internationaal shantyfestival in Drachten, en bij de historische schepen in de grachten van Groningen. Hoogtepunt was een beslist het koffieconcert in de Brinkhof in Norg met de Gemengde zangvereniging Norg. In een afgeladen volle binnenruimte gaven beide koren een prachtig concert voor een paar honderd enthousiaste toeschouwers.

Het koor kiest voor een gezellige ongedwongenheid, wat vooral tot uiting komt in de repertoirekeuze en de gevarieerde uitmonstering van het "zootje ongeregeld", zoals deze stuurlui aan de wal ook wel worden genoemd.